Franskinspirerad fiskgryta

Franskinspirerad fiskgryta
Foto: TV4

Franskinspirerad fiskgryta

Av: Anita - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

1 h 45 m

Mustig fiskgryta med hemgjord kräftfond, abborre, torsk, gös och musslor. Servera med hemgjord aioli.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 300 g torsk (eller kolja)
  • 300 g gös
  • 300 g abborre
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 potatisar
  • 0,25 rotselleri
  • 0,5 g saffran [1 kuvert]
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk timjan, finhackad
  • 2 tomater, i stora bitar
  • 1 l fiskfond
  • 1 l skaldjursfond
  • 0,5 l kräftfond (se nedan)
  • 10-15 skalade kräftstjärtar
  • 2 baguetter
  • 1 kvist timjan, till garnering
  • 2 msk smör, till stekning

Musslorna

  • 1 kg blåmusslor
  • 3-4 schalottenlökar
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 1 msk smör

Kräftfond

  • 10-15 kräftor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • vatten

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 dl matolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kräftfond

  1. Ta ur stjärtarna ur kräftorna, spara till soppan. Lägg skalen i en gryta tillsammans med gul lök och vitlök, täck med vatten. Låt koka upp, skumma av och sank värmen. Låt sjuda I 20 minuter. Sila av skalen.

Fisksoppa

  1. Hacka grönsakerna och stek i smör. Strö över saffran. Tillsätt tomatpurén, timjan, vin och fonderna. Låt koka in (reducera) till hälften.
  2. Mixa med stavmixer.
  3. Skär fisken i lagom stora bitar och putsa musslorna (se till att alla lever).
  4. Lägg ned fiskbitarna, sjud i 3-4 min. Lägg sedan ned blåmusslor och kräftstjärtar. Servera med en klick aioli och en kvist timjan.

Musslorna

  1. Hacka och stek löken i smöret, häll på vatten och vin, låt koka upp, lägg sen ned musslorna och låt koka på stark. Värm 4-5 min tills musslorna öppnas. Sila av och lägg sist på musslorna överst i fiskgrytan.

Aioli

  1. Pressa vitlöken, rör ned äggulorna och tillsätt oljan droppvis medan du rör kraftigt. Smaksätt med salt, peppar och lite citron.