Laxfiléer i vitvinssås

Laxfiléer i vitvinssås
Foto: TV4

Laxfiléer i vitvinssås

Av: Angela - Söderhamn

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h

Ugnsbakad lax serveras med två sorters potatis och heta grönsaker julienne.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Nederburg Winemasters Reserve Chardonnay 2012 bjuder på en generös doft av frukt, citrus och nötter. Smaken är välbalanserad och torr med inslag av ananas, melon och citrus. Vinet har ett tydligt inslag av fattoner och ett smörigt avslut. Rätten som består av laxfilé och vitvinssås kommer att passa utmärkt i kombination med detta vin.
Art.nr: 86298 (bs) Ursprung: Sydafrika

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer
  • 5 dl grädde
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 2,5 dl vitt vin
  • salt
  • peppar
  • citronpeppar
  • ev redning, om du vill ha tjockare sås

heta grönsaker Julienne

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 purjolök
  • 2 chilifrukt av valfritt slag
  • 0,5 krm ingefära
  • smör

Gör så här

  1. Smöra en ugnsform och lägg i fileérna, och krydda med citronpeppar.
  2. Sätt en stektermometer i en av dem, och stek i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Innertemperaturen ska nå 58 grader.

Heta grönsaker Julienne

  1. Strimla grönsakerna fint i långa längder.
  2. Dela chilifrukten på två längder och kärna ur.
  3. Smält smöret i en panna, och lägg i grönsaker och chili.
  4. Stek en stund på medelvärme.
  5. Stänk på lite ingefära och lyft runt grönsakerna med en tång tills de mjuknat lite. De ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.

Såsen

  1. När fileérna stekts klart häller du av skyn från formen ner i en traktörpanna.
  2. Häll på grädde och koka ihop, ha sen i vitt vin och buljongtärningarna. Salta och peppra efter smak. Red av med lite maizenaredning om du vill ha den tjockare.
  3. När såsen är klar lägger du ner laxfiléerna så de får vila i såsen en stund. Serveras med kokt mandelpotatis och pressad potatis.