Vildand med hasselbackspotatis och vildandssås

2 röster
ca 45 min
4

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
6602 Indomita Duette Pinot Noir – En medelfyllig, nyanserad pinot noir som visar upp druvans kryddiga nyansrikedom och samtidigt backar upp detta med en generös rödfruktighet av hallon, körsbär och jordgubbar. Pinot noir är en klassisk kombination till viltfågel där smakintensitet och komplexitet i vin och mat balanseras på ett ypperligt sätt.

Visa mer
ca 45 min
4

Du behöver

Vildand

  • 2 vildänder
  • svartpeppar
  • 1 msk soja
  • rapsolja
  • smör
  • salt

Vildandsås

  • Köttsaft från stekningen av vildanden
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 skvätt rött vin
  • ben och skrov från änderna (hacka sönder benet)
  • 1 gul lök
  • 2-3 morötter
  • soja

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar, fast sort
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk finsiktat ströbröd
  • 2 dl ost, riven vällagrad

Gör så här

  1. Vildand
    Gnid in änderna med en blandning av soja, olja och peppar.
  2. Bryn i smör. Vänd efter ca 10 minuter.
  3. Lägg över på en ugnsplåt och sätt in i ugnen (150 grader) i ca 15 minuter. När köttsaften är klar är vildänderna klara. Alternativt kan de grillas över öppen eld i drygt en timma.
  4. Lägg dem på en skärbräda, upp och ned, så saften rinner av (men spara saften till såsen).
  5. Tranchera anden och lägg köttet i folie och låt vila.
  6. Vildandsås
    Gör en fond av benen (skrovet) som är kvar. Koka ihop tillsammans med grönsakerna.
  7. Ta fonden och tillsätt rött vin, saften från vildanden och lite soja.
  8. Koka ihop vätskan och tillsätt svartvinbärsgelé och ha i grädde och smör på slutet. Salt och peppar efter smak.

     

     

21 november 2013

Fler goda recept