Gödkalv med sparris och tryffel

Gödkalv med sparris och tryffel
Foto: TV4

Gödkalv med sparris och tryffel

Av: Anders - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2 h

Kalventrecôte med rostade rotfrukter, rödvinssås, tryffelsmör och sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 900 g gödkalvsentrecôte [225g/port]
  • 1 knippe sparris (efter tillgång)
  • 100 g rödbeta
  • 100 g gulbeta
  • 100 g morot
  • 100 g rotselleri
  • 400 g potatis
  • 1 knippe rucolasallad
  • 200 g smör
  • vit tryffelolja (om det inte finns färsk tryffel), används efter tycke och smak
  • 5 dl kalvfond
  • 5 dl rött vin
  • 1 gul lök
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • maizenaredning, vid önskemål om en tjockare sås
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kalv

  1. Låt kalven bli rumstempererad, salta och peppra köttet i god tid innan det ska ner i stekpannan. Bryn sedan i smör och kör i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på 58 grader (ca 1 h 20 min). Tiden styrs av innertempen på köttet. Låt vila i plastfolie i minst 15 minuter.

Rotfrukter

  1. Skär rotsakerna i önskad form salta och peppra, vänd i lite olja i en bunke och sprid ut på en plåt. Salta och peppra innan dessa rostas i ugnen på 225-250 grader tills de fått fin färg och är mjuka (ca 25 min).

Sparris

  1. Skala och blanchera sparrisen i välsaltat kokande vatten under ca 1,5 min, lägg sedan ner i kallt vatten. Fräs sedan den blancherade sparrisen med en klick smör, blanda med rotsakerna och rucolan.

Sås

  1. Hacka och fräs löken och vitlöken med örtkryddor (timjan, rosmarin) i en klick smör. Tillsätt tomatpure. Tillsätt rödvinet, låt koka upp. Tillsätt kalvbuljongen och låt koka ihop. Reducera till ca hälften av mängden. Sila av och koka upp på nytt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tryffelsmör

  1. Vispa rumsvarmt smör med tryffelolja (efter tycke och smak) salt och vitpeppar, forma cylindrar i smörpapper för enklare hantering.

Servering

  1. Skiva kalven, värm den snabbt i den varma ugnen 225 grader i 2 min max. Lägg upp på tallrik med smöret centrerat under rotsakssalladen. Kalven ovanpå och nappera med rödvinsskyn.