Hemgjord tagliatelle med fläskfilé i apelsinsås

koket.se
Hemgjord tagliatelle med fläskfilé i apelsinsås
Foto: TV4

Hemgjord tagliatelle med fläskfilé i apelsinsås

Av: Adrian - Varberg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2 h

Tagliatelle gjord på egen pastadeg. Serveras med ugnsstekt fläskfilé i gräddig apelsinsås.

Dryck
Tavernello
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Adrian - Varberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten

Kött

  • 1 kg fläskfilé
  • smör
  • olivolja
  • chilikrydda
  • salt
  • vitpeppar

Apelsinsås

  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 apelsiner, saften
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Kokning av tagliatelle

  • 2 msk olivolja
  • 3-4 tsk salt

Garnering

  • 4 klyftor apelsin
  • 8 kvistar timjan

Gör så här

  1. Pastadeg
  2. Blanda vetemjöl och durumvetemjöl i en bunke. Gräv försiktigt en liten grop i blandningen med handen och kläck i ett ägg. Tillsätt oljan och vattnet ovanpå ägget. Blanda runt ingredienserna med en gaffel tills degen liknar en smuldeg.
  3. Knåda därefter degen med handen till en rund boll och häll ut på ett bord. Knåda degen ytterligare med handen tills vätskan fördelats sig jämt så att degen varken är för torr eller blöt. Är degen för torr (degen spricker) tillsätt lite vatten, är degen för blöt (degen klibbar) tillsätt mer mjöl. Vira in degen i plastfolie och ställ in i kylen. Låt degen vila i ca en timme.
  4. Köttet
  5. Skiva fläskfilén i skivor av ca 2 cm styck. Bryn i smör och olivolja och lägg sedan köttbitarna på ett fat. Stekspat som blir över hälls i en ugnsform som senare skall användas för ugnsstekning av köttet.
  6. Apelsinsås
  7. Koka upp vattnet och häll i salt, svartpeppar sam buljongtärningen. Låt koka ca 3 minuter. Sedan häller du i apelsinsaften (som ska vara fri från fruktkött) och vispgrädden. Låt allt koka till en lagom tjock sås, ca 10 min, tillsätt mer salt och/eller peppar vid behov.
  8. Sätt nu ugnen på 225 grader.
  9. Tagliatelle
  10. Skär ca 1,5 centimeter utav pastadegen och kavla den så tunn som möjligt. Skär sedan långa smala strimlor, en perfekt tagliatelle är ca 7 mm bred. Enklast är att använda pastamaskin både till kavling och skärning.
  11. Häng sedan pastan på en pastaställning, alt. på bakplåtspapper, en och en. Tänk på att inte lägga pastan i en hög för då klibbar den ihop till en enda stor klump. Koka tagliatellen precis innan servering, koktid 3 minuter.
  12. Ugnsstekning
  13. Ta fram ugnsformen med stekflott och lägg ut köttbitarna i formen. Krydda med chilikrydda, salt och vitpeppar. Häll sedan såsen i formen och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.