Halstrad röding med zucchini, fänkål och vitvinssås

Halstrad röding med zucchini, fänkål och vitvinssås
Foto: Filip Poon
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Halstrad röding med zucchini, fänkål och vitvinssås

14 ingredienser

30 min

Lyxig och lättlagad rätt med röding och vitvinssås med krispig fänkål och zucchini.  Servera gärna med pressad potatis eller ris.

Ingredienser

portioner
  • 2 rödingfiléer, med skinn
  • 1 zucchini
  • 1 fänkål
  • 100 g färsk spenat
  • 1 kruka dill, hackad
  • olja

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök, skivad
  • 3 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • smör, till stekning
  • citron, saft
  • salt

Gör så här

Vitvinssås

  1. Fräs schalottenlöken i smör i en kastrull tills den mjuknat. Häll på vinet och låt det koka ner tills en tredjedel återstår.
  2. Tillsätt buljongtärning och vattnet, låt koka i 3-4 minuter. Häll på grädden och koka ytterligare 2-3 minuter, smaka av med salt och citronsaft.
  3. Med en potatisskalare eller mandolin, hyvla ner zucchinin i långa remsor. Skär fänkålen i tunna skivor.
  4. Fräs allt i en stekpanna på medelvärme tills det mjuknat något, ca 1 minut. Tillsätt spenaten, salta och vänd runt. Salta lätt.
  5. Olja och salta fisken, Stek rödingen med skinnsidan ner på medelhög värme i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare 2 minuter.
  6. Blanda grönsakerna med såsen. Servera på tallrik med den stekta fisken. Strö över hackad dill och njut!