Halstrad röding med broccoli och brynt smör smaksatt med soja

Halstrad röding med broccoli och brynt smör smaksatt med soja

Av: Gustaf Sandfridsson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

45 m

En lyxig och fräsch rätt med halstrad röding, broccoli, gurka, rostade sesamfrön och brynt smör smaksatt med soja och citron.

Ingredienser

portioner
  • 400 g smör
  • 500 g broccoli
  • 2 delikatessgurkor
  • 4 msk sesamfrön
  • soja (efter smak)
  • 1 citron
  • 800 g rödingfilé
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist timjan
  • 1 färsk pepparrot, riven
  • 8 rädisor
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att bryna smöret. vispa i smöret hela tiden på medelhög värme tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Sila när det är färdigt.
  2. Sätt på en kastrull med vatten och häll i lite salt i det. Medan vattnet blir varmt så skär bort knopparna på broccolin och ”rensa” stammen. Hyvla stammen på broccolin med en mandolin eller en osthyvel och lägg i kallt vatten så länge.
  3. Koka broccolin ca 4-5 minuter så den är mjuk. Lyft över buketterna i en mixer och mixa slätt tillsammans med lite av kokvattnet, lite smör och salt.
  4. Hyvla gurkan som broccolistammen.
  5. Rosta sesamfrön i en medelvarm torr stek panna tills dom fått en fin rostad färg.
  6. Smaka upp det brynta smöret med soja och lite citronsaft.
  7. Salta rödingen på köttsidan och stek i varm stekpanna, först lite matolja och sen en klick smör, vitlöksklyfta, timjan och
  8. lite citronzest. Stek i 2-3 minuter på skinnsidan så skinnet blir krispigt och vänd fisken snabbt innan den lyfts upp ur pannan.
  9. Bottna tallrikar med broccolikrämen. Lägg sedan på fisk, broccolistammen och gurkan. Strössla på sesamfrön och häll över det brynta smöret. Servera med riven pepparrot, rädisor och eventuellt lite kokt potatis.