Halstrad laxrygg med rostade svartrötter, bacon, champinjoner och varm rödvinsvinägrett

Fredrik Eriksson ny

Halstrad laxrygg med rostade svartrötter, bacon, champinjoner och varm rödvinsvinägrett

20 ingredienser

En lyxig rätt med halstrad lax i ugn, svartrötter, bacon, svamp och en rödvinssås som påminner om en vinägrett,

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxrygg
  • 4-6 svartrötter
  • ca 120 g bacon
  • 10 champinjoner
  • 1 ask mâchesallad
  • smör
  • olja
  • salt
  • vitpeppar

Varm rödvinsvinägrett

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja
  • timjan
  • lagerblad
  • 1 msk honung
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med vinägretten. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken tillsammans med lite olivolja, en timjankvist och ett lagerblad. Tillsätt honung och låt löken karamelliseras.
  2. Tillsätt buljong och rödvin och låt koka ner till hälften, smaksätt med salt och vitpeppar. Tillsätt lite vinäger och olivolja mot slutet så det blir lite som en varm vinägrett.
  3. Stycka laxen i 4 lika bitar och halstra den på hög värme 30 sek till 1 minut på var sida, så det blir fin färg. Lägg laxen på en plåt och sätt ugnen på 150 grader.
  4. Skala svartrötterna, skölj dem och skär ner till 10 cm långa bitar. Dela dem om de är grova. Stek på låg temperatur i smör och olivolja ca 10-15 minuter så att de blir lagom krispiga. Tiden beror på tjockleken.
  5. Strimla och knaperstek bacon, slå bort fettet.
  6. Skiva champinjonerna och stek med salt och vitpeppar.
  7. Sätt in laxen i ugnen på 150 grader i ca 6-8 minuter, lite beroende på ugn och tjocklek. Kolla med termometer. 40 grader för lite glasig kärna eller 45 grader för mer well done.
  8. Lägg upp svartrötter med bacon, svampen och laxen. Rippla vinägretten runt om och toppa med lite machesallad.