Hallontartelette med hallonsås

Hallontartelette med hallonsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hallontartelette med hallonsås

10 ingredienser

Tarteletter är små pajskal som man fyller med något gott. Här är det crème fraiche och hallon, två smaker som verkligen passar ihop. Pajskalen ska kallna helt innan de fylls och kan med fördel bakas dagen innan de ska serveras.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör, kallt
  • 0,5 msk vatten

Fyllning:

  • 1 l hallon
  • 2 msk strösocker
  • citron, pressad
  • 4 msk crème fraîche

Till garnering:

  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, socker och smör. Arbeta in vattnet. Kavla ut degen och klä fyra tartelettformar eller tryck ut degen med mjölade tummar i formarna. Grädda dem i ugnen, 200°, 12-15 minuter eller tills de fått lagom färg. Låt dem kallna.
  2. Lägg en tredjedel av hallonen i matberedaren och kör till puré. Sila eventuellt bort kärnorna. Smaka av med socker och citronsaft.
  3. Lägg 1 msk crème fraiche i varje tartelett. Fördela resten av hallonen ovanpå. Sikta över lite florsocker. Lägg såsen som en spegel på portionstallrikar. Ställ de fyllda tarteletterna ovanpå. Garnera med citronmeliss eller färsk mynta.