Hallongrottor utan ugn

Hallongrottor utan ugn
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Hallongrottor utan ugn

11 ingredienser

30 m + tid i kyl

”Mjukspröd småkaka med vaniljsmak och en fräsch hallonfyllning. Den smälter i munnen, och sylten piggar upp smaklökarna.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Agar agar kan ersättas med gelatinblad. Lägg i så fall bladen i blöt och låt dem smälta ihop med resten av ingredienserna efter att de har kokat.

Ingredienser

portioner stycken

Deg

  • 200 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl mandelmjöl
  • 4 dl vetemjöl

Hallonkompott

  • 125 g frysta hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 citron, saften ca 0,5 dl
  • 0,25 dl vatten
  • 0,5 tsk agar-agar (eller 3 gelatinblad)

Gör så här

Deg

  1. Smält smöret till degen i en kastrull tillsammans med sirap, socker och vaniljsocker. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och rör om under fortsatt uppvärmning tills du får en formbar deg.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och fördela degen i minimuffinsplåten. Tryck till med tummen så att det bildas en liten grop i varje kaka, och låt sedan plåten stå i kylskåpet för att degen ska svalna.

Hallonkompott

  1. Lägg alla ingredienser till hallonkompotten i en kastrull och koka på medelvärme tills sockerkristallerna har lösts upp. Rör om hela tiden. Häll ner kompotten i en skål och låt stå i kylskåpet för att svalna.
  2. Fyll varje hallongrotta med kompott och låt formen stå i kylskåpet tills kompotten har stelnat.
  3. Lossa kakorna från formen och servera dem direkt, eller förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur.