Hallonglass med lakritssås

Hallonglass med lakritssås
Foto: TV4

Hallonglass med lakritssås

Av: Kristoffer - Botkyrka

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1h 15m

Söt och syrlig hallonglass serveras med lakritssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hallonglass

  • 500 g hallon
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 10 äggulor
  • 2 msk citron, juice
  • 1 vaniljstång

Lakritssås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 1 dl turkisk peppar, krossad
  • svart hushållsfärg

Gör så här

Hallonglass

  1. Lägg hallonen i en bunke och strö över extra lite socker, ca 2 msk.Låt stå och dra en stund.
  2. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
  4. Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minuter.
  5. Vispa äggulor och 2 dl socker pösigt.
  6. Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
  7. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna, ca 85 grader.
  8. Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.
  9. Kör hallonen till ett grovt mos i en matberedare.
  10. Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
  11. Frys i glassmaskin.

Lakritssås

  1. Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull och koka tills det börjar tjockna, ca 10 minuter.
  2. Ta kastrullen från plattan och rör ner smör och det krossade godiset. Rör tills allt är upplöst.
  3. Tillsätt svart karamellfärg för att få såsen helt svart.

Servering

  1. Servera hallonglassen med lakritssås ringlad över.