Hallon- och champagnetårta

Lindarw-tårta
Foto: TV4

Hallon- och champagnetårta

Av: Lina Lundqvist

Från: Det stora tårtslaget

17 ingredienser

Lyxig tårta med champagnebottnar och marängsmörkräm med hallon.

Ett recept räcker till 2 st 20 cm formar eller 3 st 15 cm formar. Gör recept x3.

Ingredienser

Botten

  • 443 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver [13 g]
  • 0,5 tsk salt
  • 226 g osaltat smör, rumstemp
  • 214 g strösocker
  • 6 äggvitor
  • 4,5 dl champagne ) (eller mousserande vin (gärna ett prosecco)
  • ev orange pastafärg

Fyllning

  • 10 äggvitor [300 g]
  • 5,5 dl strösocker [500 g]
  • 700 g osaltat smör
  • 0,5 krm salt
  • 3 tsk vaniljarom
  • rosa pastafärg, rose
  • 100 g hallonpuré, utan kärnor
  • 2 msk hallonlikör, valfritt
  • ev kardemumma, för smak

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 20 cm bakform, alt tre 15 cm formar.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. I en mixer, vispa smöret och socker fluffigt.
  4. Tillsätt en äggvita i taget till smörblandningen och vispa kraftigt mellan varje ägg.
  5. Tillsätt mjölblandningen och champagnen om vart annat i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen.
  6. Skrapa ner smeten från kanterna och vispa igen.
  7. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
  8. Grädda bottnarna i 30-35 minuter eller tills en sticka är ren.
  9. Låt bottnarna stå i formen ett par minuter innan du stjälper upp dem på bakgaller. Låt svalna.

Fyllning

  1. Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.
  2. Mät upp äggvita och socker i en skål. Ställ skålen över vattenbad. Vispa/rör hela tiden tills sockerkristallerna löst upp sig i ägget. Detta tar ca 5-8 min.
  3. Ställ in marängblandningen i kylen och låt stå tills den är helt kall.
  4. Vispa upp smöret fluffigt, ca 10min.
  5. Tillsätt den kalla marängen, lite i taget, under vispning.
  6. Tillsätt salt, vaniljarom samt lite pastafärg.
  7. Vispa på hög fart tills smörkrämen blivit riktigt fluffig.
  8. Tillsätt hallonpuré och eventuellt hallonlikören och kardemumma.