Halländskt älginnanlår med rotfruktsjansson, gräddkokt svartkål och rödvinssås

Halländskt älginnanlår med rotfruktsjansson, gräddkokt svartkål och rödvinssås
Foto: TV4

Halländskt älginnanlår med rotfruktsjansson, gräddkokt svartkål och rödvinssås

Av: Alexander - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2,5 h

Ugnsstekt älg serveras med rotfruktsgratäng, gräddig svartkål och mustig rödvinssås.

Dryckestips: En lokal ale passar nästan löjligt bra - Folkared Wild boar. Ett mustigt rött vin. Gärna en malbec från Sydamerika eller en amerikansk shiraz med en smula fruktighet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 palsternacka
  • 5 dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • kalvfond
  • salt
  • peppar
  • 10 blad svartkål
  • ca 750 g älginnanlår
  • 1 gul lök
  • 700 g potatis
  • 700 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 200 g ansjovis, spadet
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd

Servering

  • rönnbärsgelé (eller lingon)

Gör så här

Rödvinssås

  1. Hacka upp schalottenlöken, palsternackan och vitlöken i grövre bitar och lägg i en upphettad kastrull. Stek på medelvärme tills löken blivit mjuk.
  2. Tillsätt rödvin, lagerblad och timjan. Koka upp och låt därefter såsen puttra i ca 2 h tills den reducerats tillräckligt. Blir den för tjock tillsätt lite vatten och sänk värmen. Smaka av med salt och peppar samt sila bort ingredienserna innan servering.

Rotfruktsjansson

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka löken och skala och skär potatis, palsternacka och morötter i strimlor. Koka upp vispgrädde, mjölk, ströbröd och anjovisspadet och ställ av plattan. Blanda allt i en bunke innan det läggs över i ugnssäker form. Salta och peppra och ställ in högt upp i ugnen. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter innan du sänker temperaturen till 125 grader och ställer formen längre ner i ugnen.

Älginnanlår

  1. Salta och peppra köttet. Hetta upp en panna och stek på köttbiten så att den får en fin yta. Lägg köttet i ugnsäker form och ställ in i mitten av ugnen. Innertemperaturen ska komma upp i ca 55 grader så ta ut köttet vid 50 grader och låt vila på en skärbräda i tio minuter. Skär därefter upp köttet.

Svartkål

  1. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner bladen. Vänd runt dem i vattnet och plocka upp dem och låt de rinna av. Hetta upp en stekpanna med grädde, salta och peppra. Lägg ner svartkålen och vänd runt dem i 30 sekunder innan servering.
  2. Lägg upp Jansson, svartkål och det uppskurna köttet på en tallrik. Ringla över rödvinssås och servera med gelé eller lingon.