Fläskmedaljonger med äpple, katrinplommon, vitkål och snabb potatisgratäng

Fläskmedaljonger med äpple, katrinplommon, vitkål och snabb potatisgratäng
Foto: Petter Sand
Håkan Svensson
Håkan Svensson

Fläskmedaljonger med äpple, katrinplommon, vitkål och snabb potatisgratäng

Av: Håkan Svensson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Här får medaljongerna av fläsk sällskap av frukt och rotfrukter.

Se Håkan Svensson i Middagstipset här!

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskkotlett benfri, i bit eller i skivor
  • 2 äpple, fasta svenska höstäpplen
  • 200 g vitkål, använd gärna den inre delen till denna rätt
  • 8 katrinplommon
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk smör (skrivet dem i kronologisk ordning)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Potatisgratäng:

  • 800 g potatis [ca 10-12 medelstora av fast sort]
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1-2 msk smör
  • 2 dl matlagningsgrädde 15 %
  • blandade örter

Gör så här

  1. Om du har köpt kotlett i bit så skär bort senor från köttet.
  2. Dela köttet på längden för att sedan skära små medaljonger av kotlettraden. Färdiga kotletter delas i två medaljongbitar.
  3. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i klyftor.
  4. Skär vitkålen i klyftor.
  5. Dela katrinplommonen på mitten.
  6. Vänd köttet i mjöl och stek bitarna i smör.
  7. Lägg i äpplen, vitkål och plommon mot slutet. Salta och peppra. Lägg på ett lock och låt stekas färdigt på svag värme i ca 5 minuter.
  8. Skala potatisen och riv den grovt.
  9. Riv vitlöken och blanda med potatisen. Salta och peppra.
  10. Stek potatisen i panna. Rör om och vänd på potatisen, stek några minuter på varje sida. Använd gärna teflon- eller titanpanna för att minska mängden fett.
  11. Slå på grädden och låt koka färdigt på svag värme i ca 10 minuter.
  12. Servera snabbgratängen och köttet direkt från pannan. Strö över hackade örter före servering om så önskas.