Asterns entrecôte oriental

Asterns entrecôte oriental
Foto: TV4

Asterns entrecôte oriental

Av: Håkan Fåhreaus

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Stekt entrecôte som med sina tillbehör på tallriken tar smaklökarna på en hisnande resa till orienten.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor entrecôte
  • 500 g sötpotatis
  • 3 morötter
  • 2 msk vitlök, krossad
  • 1 ask sockerärtor
  • 1 stjälkselleri
  • 3 msk honung
  • 4 dl teryakisås
  • 0,5 dl oskalade sesamfrön
  • 2 tsk inlagd ingefära
  • 4 msk svartvinbärssylt
  • smör och margarin
  • 1 ask körsbärstomater
  • rucolasallad
  • 1 gurka
  • svartpeppar och grillkrydda

Gör så här

  1. Skär sötpotatisen i cirka 1,5-2 cm tjocka skivor. Behåll skalet på. Olja en djup plåt, lägg på potatisskivorna, täck skivorna med flytande margarin och krydda på samma sätt som köttet. Tillagas i ugn 225 g i cirka 20-25 minuter tills den är genomlagad. Den ska kännas som genomkokt potatis när den är klar. Gör i ordning potatisen i tid och sätt in potatisen när det är lämpligt så den inte serveras kall.
  2. Riv morötterna och stek dem i stekmargarin tills de vattnat ur och blir brynta. Tillsätt den krossade vitlöken och rör ihop.
  3. Skiva halva stjälksellerin i cirka 0,5 cm skivor. Stek bitarna i flytande stekmargarin tills de mjuknat lite. Tillsätt sockerärtorna och lite mer margarin. Stek tills skidorna sväller upp och blir brynta. Tillsätt lite teryakisås och honung. Blanda så det blir väl fördelat under ytterligare lite stekning.
  4. Såsen bereds i kastrull. Häll flytande stekmargarin så det täcker botten. Fyll sedan så det täcker botten med oskalade sesamfrön. Värm upp på relativt varmt så att de blir brynta i färgen och ”poppar”. Rör om hela tiden så det inte bränns. Lyft av plattan och tillsätt teryakisåsen under fortsatt omrörning. Sänk värmen och rör sedan ner 3-4 rågade matskedar svartvinbärssylt samt fint mosad ingefära.
  5. Gör en sallad av körsbärstomat, sallad och gurka. Servera det i lika stora delar kött och potatis med tillbehören.