Lammytterfilé med chèvre- och potatisgratäng

Lammytterfilé med chèvre- och potatisgratäng
Foto: TV4

Lammytterfilé med chèvre- och potatisgratäng

Av: Håkan - Göteborg

23 ingredienser

1h 15 min

Lammytterfilé med chèvre- och potatisgratäng, ringlad rödvinssky med rosmarin och touch av timjan. I sällskap med spänstig haricots verts.

Vintips från Håkan
Santa Ana Reserve Malbec Shiraz, nr 2033, 69 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Lammytterfilé

  • 450 g lammytterfilé
  • 1 msk torkade franska örter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Chévre- potatisgratäng

  • 3 potatisar (stora)
  • 350 g chèvre mild
  • 2 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • svartpeppar
  • salt (2-3 nypor salt per lager potatis)

Rödvinssky

  • 4 dl rött vin
  • 1 msk flytande oxfond, koncentrerad
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 kruka färsk timjan
  • 3 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • svartpeppar
  • ev vatten

Haricot verts

  • 300 g haricots verts

Gör så här

Lammytterfilé

  1. Både bryningen av köttet och såsen går att förbereda i förväg.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Putsa lammfilén och gnid in den med den delade vitlöksklyftan, salt och peppar.
  4. Låt lammfilén stå och dra i 30 minuter och hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn sedan köttet snabbt runt om.
  5. Lägg över det i en ugnsfast form och stick in en köttermometer.
  6. Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne i ca 20 minuter.
  7. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött).
  8. Tag ut och låt vila 7-8 minuter under folie innan det skivas.

Chévre- potatisgratäng

  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Varva den i en ugnsfast form med rejäla lager smulad getost.
  3. Salta och peppra på varje lager potatis, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt.
  4. Gratängen ska inte bli högre än 2-3 cm, grädda i ugnen i ca 1 timme.

Rödvinssky

  1. Sjud vinet, oxfonden, sockret, rosmarin och 2 kvistar repad timjan i ca 30 minuter till vinfond i en kastrull.
  2. Värm 1 msk av smöret i en kastrull, rör i mjölet och låt sjuda.
  3. Tillsätt vinfonden och låt det sjuda under omröring ett par minuter.
  4. Om skyn blir för fast i konsistensen, rör i lite vatten.
  5. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och rör i resten av smöret.

Haricot verts

  1. Koka haricots verts några minuter och häll därefter i 1 dl kallt vatten (för att de ska bli spänstiga).
  2. Låt stå 5 minuter under lock och häll av vattnet.
  3. Lägg upp på varma tallrikar, salta och peppra över köttskivorna, ringla rödvinsskyn över köttet och lägg upp haricots verts med en kvist timjan.