Ansjovistorsk med rotfrukter och äggsås

Ansjovistorsk med rotfrukter och äggsås
Foto: TV4

Ansjovistorsk med rotfrukter och äggsås

Av: Gustav Trägårdh

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

50 min

En torsk med sälta och krämig äggsås.

Ingredienser

portioner
  • 750 g torsk
  • 1 fänkål
  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 0,25 färsk pepparrot
  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 50 g ansjovis
  • 1 citron
  • 1 rödlök
  • 1 kruka gräslök
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 knippe dill
  • 4 ägg
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Koka äggen så de blir hårdkokta.
  2. Skala och skär betorna, morötterna, palsternackorna. Akta händerna från rödbetans färg, använd gärna platshandskar.
  3. Skär fänkålen, se till att ta bort den hårda roten.
  4. Lägg rotfrukterna i en ugnsfastform, salta och peppra. Klicka smör över rotfrukterna innan de går in i ugnen på 180 grader i ca 35 minuter.
  5. Rensa torsken från ben och lägg den på en plåt.
  6. Lägg några skivor ansjovis över fisken samt finhackad dill och citronskal. Även den ska i ugnen, 180 grader, men endast ca 15 minuter.
  7. Hacka de kokta äggen och blanda tillsammans med fint skuren gräs- och rödlök, hackad ansjovis samt crème fraîche. Låt röran vila innan servering.
  8. Ta ut fisken samt rotfrukterna ur ugnen.
  9. Servera med nyriven pepparrot, den brynta smöret från rotfrukterna samt några citronklyftor.
  10. Smaklig måltid!