Guldlängd med mandel och sirapsfyllning

Guldlängd med mandel och sirapsfyllning
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Guldlängd med mandel och sirapsfyllning

Av: Dominika Peczynski

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

1,5 h

Dominikas guldlängd fyller hon med smör, sirap, socker och mandelmjöl. Saftigt och gott på fikabordet!

Tips! Spraya längden med ätbar guldspray så blir den extra vacker!

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner längder

Vetedeg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl [ca 1,4 liter]

Fyllning

  • 200 g smör
  • 1 dl sirap
  • 4 msk mandelmjöl
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • ev guldfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt matfettet i bitar, socker och salt.
  3. Mät upp och tillsätt mjölet, men spar ca 0,5 dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  5. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen till en slät kräm.
  6. Dela degen i två delar. Kavla ut och bred ut fyllningen och rulla ihop degarna. Klipp jack i rullarna och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  7. Pensla längderna med ett uppvispat ägg, spraya med guldfärg och strö över pärlsocker. Grädda sedan i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på ett galler