Renbuljong med pepparrotsaioli

15 november 2007

Du behöver

  • 1,5 kg renben (enklare köttbitar från styckning och putsning kan med fördel ingå)
  • 5 liter vatten beroende på mängden ben och kött.
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 gula lökar
  • 3 stora morötter
  • 3 hg rotselleri
  • persiljestjälkar

Peparrotsaioli:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg ben och kött i en stor gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att benen täcks. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Koka upp.
  2. Skumma väl. Tillsätt pepparkornen, rotsaker i bitar, lök och persiljestjälkar. Koka sakta under lock cirka 2 timmar.
  3. Smaka av buljongen. Späd med vatten om den är alltför kraftig. Sila buljongen. Kyl den om den inte ska ätas på en gång. Mindre mängd buljong kan förvaras i kylskåp några dagar varvid fettkakan som bildas kan fungera som lock. Ta bort den före servering.
  4. Små märgben:
  5. Skrapa märgbenen fria från hinnor och köttrester. Såga dem 2-3 cm höga. Lägg dem i kokande, saltat vatten så att benen täcks. Koka 3 minuter. Lägg gärna fram en hemsnickrad bjrökpinne eller en asiatisk ätpinne till var och en för att peta ut märgen ur benen.
  6. Pepparrotsaioli:
  7. Pressa vitlöken och rör ner äggulorna. Tillsätt olja i en tunn stråle och rör hela tiden tilsl det blir majonnäs. Blanda ner pepparroten och smaka av med salt och peppar, eventuellt också lite pressad citron.
Kommentera receptet

Fler goda recept