En stor och spröd smördegsbotten med massor av grönsaker passar fint när man ska ha gäster. Välj själv om det ska vara som en enbart grön rätt eller som tillbehör till kött.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegen i en rektangel på ca 15x40 cm. Skär av en centimeterbred remsa på vardera långsidan. Lägg degrektangeln på en bakplåt och pensla den med ett lätt uppvispat ägg. Lägg remsorna som kanter ovanpå degens långsidor. Dra lätt med en kniv i bottnen med korta längsgående drag. Grädda bottnen spröd i cirka 15 minuter.
Skala och finhacka schalottenlöken. Koka ihop grädden till 1/3 under omrörning. Vispa i smör, senap, salt och peppar. Tillsätt schalottenlöken. Skölj persiljan och plocka loss bladen. Skölj och rensa spenaten från grova stjälkar. Skala pärllöken. Skölj tomaterna. Värm 1/2 msk olivolja i en stor kastrull och skaka pärllöken i oljan. Tillsätt en aning vatten och koka i 5–7 minuter under lock. Krydda med salt och nymalen vitpeppar. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka upp – inte mer.
Lägg upp smördegsbottnen på ett varmt fat. Fördela lök och tomater runt om. Vänd ner persiljan och spenaten i den hopkokta grädden. Värm, men koka inte, och lägg upp på smördegsbottnen. Servera genast.