Grönkålsgryta från Oldenburg med fläsk och korv

Grönkålsgryta från Oldenburg med fläsk och korv
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grönkålsgryta från Oldenburg med fläsk och korv

17 ingredienser

Grönkål är en populär ingrediens i norra Tyskland. Den här grönkålsrätten serveras med rökt fläsk och olika sorters korv. Traditionellt ska man dricka Kölsch, en särskild sorts öl till maten.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg grönkål
  • 1 gul lök
  • 4 rimmat fläsk
  • 50 g osaltat smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 msk havregryn
  • 4 skivor rökt fläsk
  • 4 grynkorvar
  • 4 frukostkorvar
  • 4 kasslerkotletter
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk senap
  • 1 krm strösocker

Till servering:

  • potatis, stekt
  • färska grönsaker
  • senap

Gör så här

  1. Ansa, skölj och förväll grönkålen. Skala och hacka löken fint. Skär det rökta fläsket i tärningar. Bryn tärningarna och tillsätt den hackade löken. Häll på buljongen. tillsätt grönkålen, det rökta fläsket och kasslern. Sjud på svag värme.
  2. Koka grynkorvarna och frukostkorvarna för sig. Ta upp kassler och fläsk ur grönkålen och håll dem varma.
  3. Blanda ner havregrynen i grönkålen så att grytan får tjockare konsistens. Krydda med salt, peppar, senap och socker. Lägg tillbaka köttet och lägg korven ovanpå grönkålen. Servera med stekt potatis.