Gröna ärtor med ägg, parmesan och brynt smör

Gröna ärtor med ägg, parmesan och brynt smör
Foto: Lennart Weibull
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Gröna ärtor med ägg, parmesan och brynt smör

8 ingredienser

På 56:e breddgraden ligger Skåne och Södra Halland, även kallat ärtbältet. Här anser man att det finns extra goda förutsättningar för att odla ärtor som smakar riktigt gott. Ärtor trivs med ljusa dagar, bra jordmån och lagom mycket sol och nederbörd. Precis som de flesta människor oavsett breddgrad. /Mathias

Recept från boken Rutabaga: Med fokus på grönsaker.

Ingredienser

portioner smakportioner
  • 4 ägg, löskokta (ekologiska lantägg)
  • 300 g färska gröna ärtor, skalade
  • 3 msk varmt brynt smör
  • 1 citron (ekologisk)
  • 20 g parmesanost, smulad
  • salt
  • malen svartpeppar
  • flingsalt

Gör så här

  1. Lägg ärtorna i en kastrull, täck dem med vatten och salta lätt. Ge ärtorna ett uppkok och sila sedan av kokvattnet.
  2. Blanda ärtorna med brynt smör och smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Fördela dem i fyra djupa tallrikar och arrangera äggen uppe på ärtorna.
  4. Raspa över citronskal, strö över parmesansmulor och salta varje ägg med lite flingsalt. Servera direkt.