Grön falafel med avokadokräm och syrad rödlök

POPULÄRT
Grön falafel med avokadokräm och syrad rödlök
Foto: TV4
Moa Munk SMK 2019
Moa Munk SMK 2019

Grön falafel med avokadokräm och syrad rödlök

Av: Moa Munk

Från: Efter stängning

28 ingredienser

45 m

Smakrik falafel gjord på kikärtor och gröna ärtor serveras i ett pitabröd tillsammans med en len avokadokräm, picklad lök och tomatsalsa.

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 200 g kikärtor, blötlagda
  • 100 g gröna ärtor
  • 1 kruka persilja
  • 1 chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk limefrukt, saft
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 1 l olja, till fritering

Syrad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 vatten

Avokadokräm

  • 1 avokado
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 citron, saften
  • salt

Tomatsalsa

  • 100 g småtomater blandade
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • 2 pitabröd

Gör så här

Falafel

  1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull med olja. Temperaturen ska bli 170 grader.
  2. Mixa ner allt till falafeln i en matberedare utan mjöl. Mixa tills att ärtorna fortfarande har lite konsistens kvar, det ska inte bli en puré. Tillsätt mjöl och rör om. Smeten ska gå att rulla bollar av.
  3. Rulla bollar i cirka 5 centimeter i diameter och lägg på en tallrik. Tillsätt försiktigt falafelbollarna i oljan och fritera i ca 4 minuter tills dem är gyllenbruna. Ta sedan upp och låt rinna av på papper. Godast är om du friterar dem strax innan servering.

Syrad rödlök

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala och skiva rödlöken och tillsätt i kastrullen. Koka upp snabbt så löken blir en aning mjuk, ställ åt sidan och låt svalna.

Avokadokräm

  1. Skala och kärna ur avokadon, tillsätt i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Mixa krämen slät och smaka av.

Tomatsalsa

  1. Skiva tomaterna fint och blanda i en skål med övriga ingredienser, smaka av.

Servering

  1. Öppna upp ett pitabröd. Bred på avokadokrämen på botten, tillsätt sedan lite rödlök och tomatsalsa ovanpå. Toppa med den varma falafeln och stäng igen brödet. Låt gärna innehållet sticka fram lite.