Grön ärtmousse med pepparrotscrème och räkor

Monika Ahlberg

Grön ärtmousse med pepparrotscrème och räkor

11 ingredienser

30 m

"En ärtmousse gjord med inspiration från min gröna ärtsoppa. Den är fastare i konsistensen än soppan, ja mer som namnet visar, som en kräm. Kan serveras på små smörstekta bröd eller i mindre glas och är en mycket uppskattad mingelsnitt!"

Ingredienser

portioner
  • 400 g frysta ärtor
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 1-2 msk mild olivolja
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 5 skivor formfranska (eller 10 små glas)
  • smör, till pannan (om crèmen ska serveras på smörstekt bröd)

Pepparrotscrème

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk färsk pepparrot, fint riven

Till garnering

  • 200 g skalade räkor [ca 400 g räkor med skal]
  • 0,5 dl gräslök, fint hackad

Gör så här

  1. Tina ärterna och mixa dem med crème fraiche, limesaft och olivolja till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Vänd ner pepparroten i crème fraichen.
  3. Grovhacka räkorna till garneringen.
  4. Kantskär bröden och stek dem gyllene i smör på båda sidor. Ta ut 10 små rundlar och lägg på ett fat.
  5. Lägg en klick ärtmousse på varje brödskiva eller häll upp den i små glas.
  6. Toppa snittarna eller glasen med pepparrotscrème. Garnera med de grovhackade räkorna och fint hackad gräslök.