Helstekt rostbiff med hummerstjärt

Helstekt rostbiff med hummerstjärt
Foto: Tv4

Helstekt rostbiff med hummerstjärt

Av: Robin Bergström

Från: Grillmästarna

20 ingredienser

1 h

Lyxig grillmiddag med grillad rostbiff och smörig hummer. Serveras med marinerad löksallad.

Ingredienser

portioner
  • 2 färska humrar
  • 1,5 kg rostbiffslock med fettkappa

Salsa

  • 1 mango
  • 1 papaya
  • 1 ananas
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 limefrukt
  • 2 msk honung

Smör till hummern

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

sallad

  • 2 salladslökar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk mörkt muscovadosocker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl pinjenötter

Gör så här

  1. Tänd grillen, använd dig gärna av ett tändrör istället för tändvätska.
  2. Skär mango, papaya och ananas till jämnstora tärningar om cirka 0,5 x 0,5 cm. Häll sedan allt detta i en bunke.
  3. Finhacka chili och riv skalet från limen med ett rivjärn, blanda sedan detta tillsammans med honung och frukten i bunken.
  4. När grillen är varm och glöden fin, lägg då rostbiffen med fettkappan nedåt så att den blir krispig. Vänd efter cirka 3 minuter, ge sedan köttet en bra yta runt om hela. Låt det sedan gå klart på indirekt värme. Köttet är klart när innertemperaturen är uppe i cirka 54 grader. Låt sedan köttet vila i cirka 15 min, då stiger det 3-5 grader till.
  5. Skär upp salladslök och schalottenlök i större bitar. Blanda muscovadosocker och äppelcidervinäger i en skål och lägg sedan lökarna i skålen för marinering.
  6. Rosta pinjenötterna genom att hälla upp de i en stekpanna som du sätter på grillen. Pinjenötterna är klara när de fått lite färg.
  7. Tillaga smöret till hummern genom att hacka chilin, pressa vitlöksklyftan, riv skalet från citronen och hacka koriandern, pressa ur saften ur citronen och blanda detta tillsammans med det rumstempererade smöret. Salta och peppra efter smak.
  8. Dela humrarna och fördela smöret på hummerhalvorna, grilla sedan med köttsidan ner så att smaken sätter sig i köttet. Vänd efter ett tag och grilla klart vid sidan om glöden på lägre temperatur. När köttet känns fast så är det klart. Tag då ut hummerstjärten, eller servera hela hummerhalvorna med skal om du så önskar.
  9. Grilla lökarna tills de har en bra yta och har mjuknat.
  10. Avsluta med att skiva upp rostbiffen i tunna skivor och servera tillsammans med hummerstjärten på samma tallrik. Servera detta tillsammans med de sötsyrliga grillade lökarna och lite salsa. Avsluta med att strö över pinjenötter.