Grillat lamm med rotfruktsgratäng och rödvinssky

Grillat lamm med rotfruktsgratäng och rödvinssky
Foto: TV4

Grillat lamm med rotfruktsgratäng och rödvinssky

Av: Ture - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h 20 m

Grillad lammytterfilé med krämig rotfruktsgratäng, rödvinssky och vitlökssmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g lammytterfilé
  • 16 sparris
  • 1-2 krm flingsalt (eller efter smak)
  • 1-2 krm svartpeppar, grovmalen (efter smak)

Rotfruktsgratäng

  • 600 g potatis
  • 300 g morot
  • 300 g palsternacka
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök (liten)
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron (bara det rivna skalet)
  • 0,5 dl färsk timjan, hackad
  • 400 g ost, riven

Rödvinssky

  • 3 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl rött vin
  • 6 kvistar timjan
  • 2 dl köttfond

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1-2 krm flingsalt (eller efter smak)
  • 1-2 krm svartpeppar (eller efter smak)
  • 0,25 citron, saften

Gör så här

Lamm

  1. Salta och peppra med flingsaltet och den grovmalna svartpepparn och massera in. Grilla lammytterfilé i ca 1,5 min på vardera sida och kör sedan färdigt i ugnen på 200 grader till en innetemperatur uppnått 52 grader, detta tar ca 10-15 min. Grilla sparrisen i ca 2 min.

Rotfruktsgratäng

  1. Skala och skiva rotfrukterna, hacka vitlöken. Koka upp mjölk och
  2. grädde, salta och peppra. Lägg i rotfrukterna och vitlöken, låt puttra på svag värme tills de börjar mjukna. Var noga med att röra då och då. Skölj citronen och riv skalet.
  3. Hacka purjolöken och timjan. Rör ner allt och hälften av osten i de kokta rotfrukterna.
  4. Häll upp allt i en smord ugnsfast form och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills att gratängen fått en fin färg.

Rödvinssky

  1. Skala och hacka lökarna. Fräs löken i smör tillsammans med sockret i ca
  2. 4 min. Rör ner vetemjölet. Tillsätt rödvin, köttfond och timjan. Låt koka på
  3. medelvärme i 15 min. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.

Vitlökssmör

  1. Ta fram smöret ca 20 minuter innan så att det blir mjukt. Skala och pressa vitlöken ner i smöret, strö på flingsalt, svartpeppar och pressa ur saften från en fjärdedels citron. Rör ihop allt och smaka av. Forma gärna smöret till runda bollar och ställ in i kylen fram tills servering.