Grillade svenska "sardiner" à la nicoise

0 röster
40 m
6

Strömming på franska! Här serveras grillade strömmingar på ett elegant vis tillsammans med tunt skivad fänkål, örter, picklad tomat och vinägrett.  

Visa mer
40 m
6

Du behöver

  • 20 små strömmingar, hela men med borttagen ryggrad
  • 1 dl grovsalt
  • 5 stora tomater, rivna på rivjärn
  • 2 fänkål, tunt skivad på mandolin och lagd i isvatten
  • 2 dl blandade örter, grovhackade
  • citronsaft
  • olivolja
  • 2 gröna tomater, tunt skivade
  • 2 dl 1-2-3 lag
  • salt, peppar

Vinägrette

  • 2 msk svarta oliver, hackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 tomat, urkärnad och tärnad i små tärningar
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 piripiri, finhackad
  • 2 msk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Grovsalta strömmingen i 5-10 minuter. Skölj hastigt av allt salt och torka ordentligt.
  2. Gnid in strömmingen med några droppar olivolja och grilla på hög värme ca 40 sekunder på varje sida.
  3. Lägg dom gröna tomatskivorna i 1-2-3 lagen och låt stå minst 30 minuter.
  4. Lyft upp fänkålen från isvattnet och blanda med lite olivolja, citronsaft, salt och svartpeppar samt grovhackade örter.
  5. Blanda alla ingredienser till vinägretten och smaka av. Tillsätt eventuellt lite mer vinäger, salt och peppar.
  6. Lägg ut fänkålen på ett fat och lägg strömmingen ovanpå. Ringla över vinägretten och strö över resten av örterna och toppa med den gröna tomaten.
25 maj 2018

Laddar fler recept