Grillade lammkotletter med vitlök och örtig couscous

koket.se
Vitlöksgrillade lammkotletter med örtkryddad couscous
Foto: Tv4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Grillade lammkotletter med vitlök och örtig couscous

17 ingredienser

45 m

Paolo grillar lammkotletter som legat i en härlig marinad med bland annat vin, citron, vitlök och rosmarin. Till det serverar han en coucoussallad med tomat, parmesan och örter

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 lammkotletter (à 125-150 g)
  • 3 dl couscous
  • 3 dl grönsaksbuljong, gjord på tärning eller fond
  • 1 tsk timjan, färsk repad
  • 1 tsk färsk rosmarin, repad hackad
  • 250 g körsbärstomater (eller små tomater i olika färger)
  • parmesanost, färskriven, för att strö över
  • salt
  • svartpeppar

marinad

  • 2 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tänd grillen ca 30 minuter före grillstart.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Häll marinaden i dubbla plastplastpåsar. Spara några skedar av marinaden i en liten skål för att pensla med vid grillningen.
  3. Lägg lammkotletterna i påsen och förslut noga. Låt köttet marinera i kylskåp ca 1,5 timme. Vänd några gånger under tiden.
  4. Skär tomaterna i små bitar. Pressa eventuellt ut lite av kärnhuset, det för att couscousalladen inte ska bli för blöt.
  5. Koka upp buljongen och lägg i couscousen, rör om och koka upp på nytt. Ställ kastrullen åt sidan och låt grynen svälla under lock i 5 minuter.
  6. Rör om för att separera kornen. När ett par minuter av tillagningstiden återstår, tillsätt försiktigt kryddor och tomatbitar. Fluffa försiktigt upp blandningen med en gaffel.
  7. Grilla kotletterna 3-5 minuter på varje sida. Pensla då och då med marinaden.
  8. Servera kotletterna med tomathalvor och couscous. Strö över riven parmesanost. Garnera gärna med en timjankvist.