Grillad pizza med vildsvinsskinka, chèvre och sparris

Grillad pizza med vildsvinsskinka, chèvre och sparris
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Grillad pizza med vildsvinsskinka, chèvre och sparris

19 ingredienser

1 h + jäsning

Pizza tillagad på grillen toppad med sparris, vildsvinsskinka och chèvre. Kalljäsningen ger degen starkare glutentrådar och förhöjer smaken på den färdiga pizzan. 

Tips! Det blir en stor sats tomatsås, frys in det som inte går åt. Det går också bra att frysa degen efter jäsningen, frys in bollarna var för sig, t ex i plastlådor, och tina i kylskåp.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 440 g vatten
  • 16 g salt
  • 2 g jäst
  • 600 g vetemjöl med hög glutenhalt (typ tipo 00 eller vetemjöl special)
  • vetemjöl, till utbakning

Tomatsås

  • 800 g hela konserverade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 4 knipplökar, den gröna delen
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 3 msk timjan, hackad
  • 3 msk basilika, hackad
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 dl tomatsås (se recept ovan)
  • 5-6 skivor vildsvinsskinka bokspånsrökt (alt prosciutto)
  • 300 g chèvreost (getost)
  • 200 g grön sparris, skuren i bitar
  • 4 dl ost, riven, (t ex gouda)

Gör så här

Pizzadeg

  1. Lös upp salt och jäst i vattnet. Blanda vattnet med mjölet till en smidig och elastisk deg, för hand eller i en degblandare. Degen ska vara lite kladdig.
  2. Låt jäsa övertäckt i kyl i 24 timmar, eller 12 timmar i rumstemperatur om tiden är knapp.

Tomatsås

  1. Strimla den gröna delen på löken. Värm olivolja tillsammans med honung i en kastrull. Karamellisera honungen i oljan tills den börjar bli lite bärnstensfärgad.
  2. Tillsätt löken och vit balsamico. Låt allt fräsa ihop något.
  3. Tillsätt tomaterna och dela dem i mindre bitar med en slev så att det blir en tomatsås med härligt matiga bitar i.
  4. Tillsätt de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.

Pizza

  1. Dela degen i 4 bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna till runda pizzabottnar, använd rikligt med mjöl.
  2. Fördela tomatsåsen i ett jämnt och tunt lager på bottnarna.
  3. Toppa med skinka, smulad chèvre och sparris. Strö över osten.
  4. Baka med fördel pizzan i grillen på pizzastål efter produktanvisning för extra krispig botten. Eller lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda pizzorna i en ugn (250 grader), ca 15 minuter.