Grillad aubergineröra med berberisbröd

Grillad aubergineröra med berberisbröd
Foto: TV4

Grillad aubergineröra med berberisbröd

Av: Behrooz Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1 h

Krämig aubergineröra serverad med ett fantastiskt gott och lättbakat persiskt bröd med sesamfrön. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Grillad aubergine

  • 2 aubergines
  • 2 ägg
  • 4 tomater, skalade
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 klyftor vitlök
  • crème fraîche

Berberisbröd

  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • ca 5 dl vatten, ljummet
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 0,5 dl yoghurt
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Skölj och halvera auberginerna på längden. Pensla dem med olivolja. Salta och peppra. Grilla i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Skiva vitlöken tunt, stek den några minuter i olja. Hacka tomaterna, stek dem snabbt med vitlöken, ca 3-5 minuter. Salta och peppra och tillsätt gurkmeja. Lägg de grillade och skalade auberginerna i stekpannan och låt puttra ca 5 min, tills all vätska sugits upp. Vispa upp äggen och rör ner i stekpannan, låt grädda ca 10 minuter på svag värme.
  2. Mosa jästen med saltet. Tillsätt olja och vatten, rör om. Tillsätt sedan mjölet och knåda ihop till en deg. Låt vila under kökshandduk ca 30 minuter. Knåda ordentligt och gör fyra bollar av degen och lägg dem på en bricka, inte för tätt. Täck degbollarna med en blöt, urkramad kökshandduk. Låt stå ca 1 timme i rumstemperatur.
  3. Kavla ut degbollarna till fyra platta, avlånga ovaler, ca 1 cm tjocka. Blanda yoghurten med gurkmeja och pensla detta på brödet. Dra med fingrarna och gör spår i bröden och gör några hål i bröden med en gaffel. Strö på sesamfrön och grädda i ugn ca 4-5 minuter på 250 grader.
  4. Servera med crème fraiche och hackade grönsaker.