Grekiskt lantbröd

Jennie Benjaminsson

Grekiskt lantbröd

Av: Jennie Benjaminsson, Stina Patetsos Ahlénius

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos Ahlénius lagade en grekisk buffé i Nyhetsmorgon. Här är deras recept på ett fluffigt, högt och galet gott bröd.

Ingredienser

portioner bröd
  • 50 g jäst
  • 3,2 dl vatten, ljummet
  • 1 dl yoghurt naturell 3 %
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk salt
  • 10-12 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten. Blanda i yoghurt, olivolja, honung och salt.
  2. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen i en degblandare i cirka 8 minuter eller för hand i cirka 15 minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
  3. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och skär den i två lika stora delar. Forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
  6. Snitta brödens yta med en vass kniv och sikta vetemjöl över.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen 30–35 minuter. Låt svalna helt under bakduk.