Grekiska lammköttbullar med fetasallad och tzatziki

koket.se
Grekiska lammköttbullar med fetasallad och tzatziki
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Grekiska lammköttbullar med fetasallad och tzatziki

24 ingredienser

45 m

Grekisk middag med lammköttbullar, klassisk tzatziki och fetaostsallad på inlagda kronärtskockor, kapris och fetaost!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Grekiska lammköttbullar

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 tsk malen spiskummin
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • salt
  • smör, till stekning

Fetasallad

  • 300 g kronärtskockor, inlagda
  • 2 gemsallad, delad i bitar
  • 2 msk kapris
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 200 g fetaost
  • 1 msk olivolja
  • 3 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar

Tzatziki

  • 3 dl tjock yoghurt, 10 %
  • 1 gurka
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda alla ingredienser till lammköttbullarna och låt svälla i ca 10 minuter. Forma färsen till bollar och bryn i smör så de får en fin stekyta, baka sedan klart i ugnen i ca 15 minuter.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till salladen och smaka av med salt.
  3. Riv gurkan till tzatzikin på rivjärn och pressa ur vätskan som en galning. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Servera tzatziki med lammköttbullarna och fetasalladen.