Gravad renfilé med lingonmousse

Gravad renfilé med lingonmousse
Foto: TV4

Gravad renfilé med lingonmousse

Av: Kristina - Rättvik

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 m + förberedelser dygnet innan

Förrätt med egen gravad renfilé, hemgjord lingonmousse och enbärsvinegrett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gravad renfilé

  • 200 g renfilé
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 tsk stött svartpeppar
  • 1 msk färsk fransk dragon (eller timjan)

Lingonmousse

  • 1 dl lingon
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl grädde

Enbärsvinegrett

  • 1 dl olja
  • 10 enbär
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt

Garnering

  • rucolasallad
  • pinjenötter
  • Västerbottensost

Gör så här

Gravad renfilé

  1. Blanda ihop salt, socker, peppar och dragon eller timjan. Gnid in köttet med blandningen.
  2. Lägg filén i en tjock plastpåse och ställ in den i kylen. Låt stå ett dygn. Skär köttet i tunna skivor.

Lingonmousse

  1. Mixa lingonen med socker och värm i en kastrull. Ställ åt sidan när sockret löst upp sig ordentligt.
  2. Vispa sedan grädden och blanda med lingonkrämen. Ställ i kylen en stund.

Enbärsvinegrett

  1. Krossa enbären och värm upp oljan tillsammans med bären tills de börjar dofta.
  2. Mixa oljan och enbär, tillsätt vinäger och smaka av med salt.

Garnering

  1. Lägg en bädd av ruccolasallad i botten på tallriken, gravad renfilé i mitten av bädden, lingonmousse på sidan av renfilén och cirkla försiktigt enbärsvinägretten över sallad och renfilé. Hyvla sedan över Västerbottensosten och toppa med pinjenötter.