Gratinerade jordärtskockor

Gratinerade jordärtskockor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gratinerade jordärtskockor

9 ingredienser

En liten knöl att bli hejdlöst förälskad i! Jordärtskockor passar både till soppor och puréer och gör sig även utmärkt i gratänger som denna.

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g jordärtskocka
  • 1 förp tärnad bacon
  • 2 dl ost, riven

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 citron i skivor

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skala jordärtskockorna med potatisskalare och lägg dem efterhand i vatten med citronskivor, så att de inte mörknar. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Lägg över dem i en ugnsform. Fräs smör och mjöl till såsen, späd med mjölk och krydda. Koka 5 minuter.
  3. Slå såsen över skockorna. Strö på bacon och ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.