Fiskgratängen kan förberedas. Gör då klar gratängen och förvara den svalt. Gratinera i 225° och beräkna 15–20 minuter i ugnen. Förutom spätta kan du använda slätvar, piggvar, röd- eller sjötunga till gratäng.
Skala och koka potatisen. Pressa den med potatispress, rör i äggulor och smör och krydda med salt och peppar. Låt moset svalna och spritsa sedan runt kanten på en ugnssäker form.
Blanda sparrisspadet (ca 1,5 dl) med vermouthen och koka upp det med fiskbuljongtärningen. Sjud fiskfiléerna i 5–8 minuter för spättafilé eller 10–15 minuter för piggvar, slätvar och tunga, fisken ska vara vit rakt igenom. Lyft upp den med en hålslev och lägg på gratängfatet.
Vermouthsås
Smält 2 msk smör och rör ner mjöl. Spä med fiskbuljongen, lite i taget. Tillsätt grädden och koka såsen minst 5 minuter. Tag såsen från värmen och vispa i en äggula och 1 msk smör. Krydda med salt och klippt kryddkrasse.
Lägg sparrisen väl avrunnen på fisken, täck med såsen och strö över den rivna osten. Gratinera i 250 grader i mitten av ugnen i 10–15 minuter.