Gratinerad sjötunga med musselsås

Gratinerad sjötunga med musselsås
Foto: TV4

Gratinerad sjötunga med musselsås

Av: Magnus - Partille/Lerum

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30m

Gratinerad sjötunga med mustig musselsås, serveras med pressad potatis och färska räkor

Dryckesförslag: Trimbach, Riesling Nr 2639

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 400 g musslor i vatten, MSC märkta
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 krukor dill
  • 800 g sjötunga
  • 400 g räkor, färska med skal
  • 1 kg potatis

Gör så här

Musselsås

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Vispa ner mjölet under ständig omrörning, passa så att det inte bränns.
  3. Häll på grädden och koka upp.
  4. Späd med spadet från musslorna. Koka upp.
  5. Lägg i tärningen med fiskbuljong och tillsätt hälften av musslorna. Låt koka i ca 5 minuter.
  6. Finhacka dillen och vispa ner den i såsen.

Sjötunga

  1. Sätt ugnen 200 grader.
  2. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Salta och peppra.
  3. Lägg resterande musslor ovanpå.
  4. Slå över såsen och gratinera i ca 20 minuter.

Potatis

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
  2. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen i potatispress.

Servering

  1. Servera den gratinerade sjötungan tillsammans med den pressade potatisen.
  2. Garnera med färska räkor.