Gratinerad purjolök

Gratinerad purjolök
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gratinerad purjolök

10 ingredienser

Servera som vegetarisk rätt med bröd eller till rökt kött eller skinka.

Ingredienser

portioner
  • 4 purjolökar
  • vatten
  • salt
  • 1 citron
  • 0,5 dl ost, riven
  • 3 msk siktat ströbröd
  • 25 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk bladpersilja, strimlad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250° . Ansa och skölj purjolöken. Skär den i 5 cm långa bitar. Koka purjolöken nästan mjuk i lättsaltat vatten 5-10 min. Låt purjolöken rinna av väl och lägg den i en smord ugnssäker form.
  2. Tvätta citronen, pressa ut saften och riv skalet. Droppa citronsaften över purjolöken. Strö över osten och sikta därefter över ströbrödet. Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel.
  3. Gratinera på galler mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, 10-15 minuter. Strö citronskalet och bladpersiljan över före servering.