Gratäng med potatis, jordärtskocka, kantareller och rödbetsblast

Gratäng med potatis, jordärtskocka, kantareller och rödbetsblast
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Gratäng med potatis, jordärtskocka, kantareller och rödbetsblast

12 ingredienser

70 m

Jag älskar gratäng! De är smidiga, enkla, väldigt goda och mättande. Rödbetsblasten är supergod och smakar lite som spenat. Hittar du inte fin blast så kan du ersätta den med just spenat. Servera med en stor härlig sallad! /Siri

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 400 g svamp (t ex kantareller)
  • 3 msk smör
  • 1 knippe rödbetsblast (eller motsvarande mängd spenat)
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 100 g ost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatis och jordärtskocka tunt. Lägg jordärtskockan i kallt vatten så att den inte får ful färg.
  3. Dela kantarellerna i mindre bitar och stek dem i 2 msk smör i het panna i ungefär 5 minuter. Ställ åt sidan.
  4. Riv rödbetsblasten i mindre bitar. Dela purjon och skiva den sedan i fina bitar, skölj av i ett durkslag för att få bort allt grus. Hacka vitlöken fint.
  5. Blanda grädde och mjölk i en skål.
  6. Blanda nu potatis, jordärtskocka, kantareller, rödbetsblast, purjolök och vitlök i en stor skål. Salta och peppra.
  7. Smörj en form med 1 msk smör och häll i grönsaksblandningen. Häll på mjölkblandningen och strö över den rivna osten. Gratinera i ca 50 minuter tills den har fått fin färg.