Grand dessert

POPULÄRT
Grand dessert
Foto: TV4

Grand dessert

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

Tryffeltarte med kardemummafraiche, hallon- och myntacoulis samt vit chokladmousse med passionsfrukt och hallon.

Ingredienser

portioner

Tryffeltarte med kardemummafraiche

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 25 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • cognac (efter smak)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1-2 tsk kardemumma

Hallon- och myntacoulis

  • 300 g hallon
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 limefrukt, saften av
  • 1 kruka mynta

Vit chokladmousse med passionsfrukt och hallon

  • 200 g vit bakchoklad
  • 4 ägg, separera vita och gula
  • 8 passionsfrukter
  • 150 g hallon

chokladsås:

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl vatten

maräng

  • 2 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättika

Hasselnötsgrädde

  • hasselnötter
  • vispgrädde

Gör så här

Tryffeltarte med kardemummafraiche

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop smör, mjöl och socker. Rör slutligen i äggulan. Låt vila i kylen ca 20 min.
  3. Platta ut degen i en form med avtagbara kanter. Grädda i ugnen tills den är klar och låt svalna.
  4. Värm grädden i kastrullen och smält därefter hackad chokladen i grädden. Smält ner smöret i grädd/chokladblandningen och rör tills smeten är blank. Smaka av med konjak och lite salt.
  5. Häll över tryffelsmeten på botten och ställ kallt tills det stelnat.

Kardemummafraiche

  1. Vispa creme fraiche tills den tjocknar och blanda i kardemumma. Skär tryffeltarten i mindre bitar och spritsa över lite kardemummafraiche.

Hallon- och myntacoulis

  1. Rör samman florsocker och limesaft. Kör i stavmixer tillsammans med hallon samt bladen från halva myntakrukan.
  2. Dra med en limekyfta längs kanten av små glas och doppa i resterande myntablad ( finhackade) och häll sedan i halloncoulisen.

Vit chokladmousse med hallon

  1. Smält vit choklad. Låt svalna.
  2. Rör ner äggulor och passionsfrukt. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner i chokladsmeten.
  3. Lägg hallon i botten av 4 glas och toppa med moussen. Låt vila i kylskåp i minst 2 timmar.

Chokladmarängbakelse med hasselnötter

  1. Sätt på ugnen på 120 grader.
  2. Blanda ihop kakao, vatten och socker i en kastrull och koka ihop ca 5 minuter. Låt svalna.
  3. Vispa äggvitorna tills det är ett hårt skum. Blanda försiktigt i socker och ättika lite i taget.
  4. Blanda försiktigt ner chokladsåsen i marängsmeten.
  5. Spritsa ut marängsmeten på bakplåtspapper. Hälften görs toppiga (överdel) och hälften platta (underdel).
  6. Grädda tills de är klara, dvs torra men fortfarande lite sega mitt i.
  7. Rosta hasselnötterna och hacka dem ganska fint.
  8. Vispa grädde och blanda i nötterna.
  9. Montera ihop marängerna med hasselnötsgrädden mellan strax före servering.