Gräddig regnbågslaxpasta med humleskott och krasse

Ernst gräddiga regnbågslaxpasta med humleskott och krasse
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Gräddig regnbågslaxpasta med humleskott och krasse

21 ingredienser

60 m

En rätt som inte ens är jordisk enligt Ernst själv! Rätten består av riktigt fin handkavlad pasta (som du kan göra helt utan pastamaskin!) med  en gräddig vitvinssås, gravad och rökt regnbågslax, humleskott och färskost.

Tips! Får du inte tag i några humleskott kan du byta ut det mot några späda gröna sparrisar.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 3 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm salt

Pastasås

  • 1 knippe färsk lök [ca 3 st]
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk fänkålsfrö
  • olivolja, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 2 morötter
  • 100 g svartkål
  • 150 g krasseblad (eller ruccola)
  • 50 g humleskott (eller späd sparris)
  • 300 g gravad och rökt regnbågslax
  • 1 msk honung
  • 100 g färskost
  • 100 g småtomater blandade
  • oregano, till garnering

Gör så här

Pastadeg

  1. Blanda ihop mjölsorterna och lägg mjölet i en hög på bakbordet. Forma en grop i mjölet, knäck försiktigt äggen i gropen och häll i övriga ingredienser.
  2. Använd en gaffel eller fingrarna och fös in mjölet i omgångar till äggen så allt blandas. Blanda för hand ihop till en smidig deg eller med fördel i en matberedare.
  3. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme, gärna dagen före. Ta ut degen och låt den bli rumstempererad innan du kavlar ut den.
  4. Kavla ut degen så tunt som möjligt med mjölad kavel. Mjöla den utkavlade degen rikligt och rulla ihop som en rulltårta.
  5. Skär 2 cm breda bitar av rullen och rulla ut pastalängderna så de inte klistras ihop.

Pastasås

  1. Skiva ner lök och vitlök. Sautera lök, vitlök och fänkålsfrön i olivolja utan att det tar färg.
  2. Slå på vinet i stekpannan. Tillsätt grädde och låt sjuda.
  3. Skär moroten till julienne, fina små stavar i tändsticksstorlek, gärna på en mandolin.
  4. Repa svartkålesbladen från den grova stammen. Strimla svartkålsblad, krasse och persilja fint.
  5. Skär ner humleskotten (eller sparrisen) i mindre bitar.
  6. Ta ca en tredjedel av fisken och hacka ner fint. Tillsätt den hackade fisken till såsen och rör runt så att fisken “löser sig” i såsen. Det ger en härlig sälta och smak istället för att använda fiskfond.
  7. Rör ner de strimlade och hackade grönsakerna, bladen och humleskotten i såsen. Smaka av med honung och låt sjuda en stund.
  8. Koka pastan i saltat vatten ca 2-3 minuter.
  9. Lägg upp pastan i en skål och häll över den matiga såsen.
  10. Bryt ner resten fisk och lägg över pastan och såsen.
  11. Klicka över färskosten och garnera med delade tomater och några kvistar oregano.