Gräddig kycklinggratäng med tomat och bacon

Kockens Gräddig kycklinggratäng med tomat och bacon
Foto: Jönsson Bilder

Gräddig kycklinggratäng med tomat och bacon

10 ingredienser

45 m

Gratänger är den optimala vardagsmiddagen! Rätten sköter sig själv i ugnen och blir lika god (om inte godare) i matlådan dagen efter. Det här receptet på kycklinggratäng med gräddig sås, tomater och bacon är fantastiskt gott.

Ingredienser

portioner
  • 4 port ris
  • 500-600 g kycklinglårfilé
  • Kockens grillkrydda Original
  • 0,5 buljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk Kockens örter Provencal
  • 1 krm Kockens vitpeppar malen
  • ljus snabbredning
  • 3 tomater
  • 140 g bacon (gärna alspånsrökt)

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Dela kycklingfiléerna i 2-3 delar på längden, beroende på del av kyckling. Krydda dem med grillkrydda och bryn runt om i smör i het panna.
  3. Bottna en ugnsfast form med kokt ris eller valfritt tillbehör. Fördela kycklingen över.
  4. Blanda samman alla ingredienserna till såsen, förutom redningen, i en kastrull. Låt den koka upp under omrörning och puttra samman 5-10 minuter. Red av till önskad konsistens.
  5. Häll såsen över kycklingen i formen. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
  6. Stek grovt hackat bacon, låt rinna av på hushållspapper och tärna tomaterna. Ta ut formen och strö över tomat och baconbitar. Sätt in den i ytterligare 10-15 minuter, tills kycklingen precis är genomstekt. Testa alltid – olika tillagningstider gäller beroende på del av kyckling och storlek.
  7. Servera gärna med en sallad till.