Gratänger är den optimala vardagsmiddagen! Rätten sköter sig själv i ugnen och blir lika god (om inte godare) i matlådan dagen efter. Det här receptet på kycklinggratäng med gräddig sås, tomater och bacon är fantastiskt gott.
Dela kycklingfiléerna i 2-3 delar på längden, beroende på del av kyckling. Krydda dem med grillkrydda och bryn runt om i smör i het panna.
Bottna en ugnsfast form med kokt ris eller valfritt tillbehör. Fördela kycklingen över.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen, förutom redningen, i en kastrull. Låt den koka upp under omrörning och puttra samman 5-10 minuter. Red av till önskad konsistens.
Häll såsen över kycklingen i formen. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Stek grovt hackat bacon, låt rinna av på hushållspapper och tärna tomaterna. Ta ut formen och strö över tomat och baconbitar. Sätt in den i ytterligare 10-15 minuter, tills kycklingen precis är genomstekt. Testa alltid – olika tillagningstider gäller beroende på del av kyckling och storlek.