Gotlandsbakelser

Gotlandsbakelser
Foto: TV4
Lars Rudin
Lars Rudin

Gotlandsbakelser

Av: Lars Rudin

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

45 m

Saffransbakelser fyllda med salmbärssylt och mascarponekräm.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Farmor Ebbas rulltårteanslag

  • 220 g ägg [4 st]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 48 g potatismjöl [0,75 dl]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 9 g bakpulver
  • 0,5 g saffran

Fyllning

  • 100-150 g salmbärssylt

Mascarponefyllning

  • 1 citron, rivet skal från (ekologisk)
  • 500 g mascarpone
  • 150 g florsocker
  • 16 g vaniljsocker
  • 250 g vispgrädde

Gör så här

Farmor Ebbas rulltårteavslag

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Klä en långpanna med smörpapper.
  2. Mortla saffran.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i ägg- och sockervispet.
  5. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i max 6 minuter. Kolla med en sticka att den inte klibbar. Låt kakan svalna.

Mascarponefyllning

  1. Tvätta citronen och riv det yttersta av citronskalet, inget vitt ska följa med.
  2. Vispa mascarpone, florsocker och vaniljsocker lite lätt i en bunke. Rör sedan ner grädde, lite i taget. Vispa till en fast och fin kräm. Slutligen blanda därefter ner skalet från citronen. Fyll spritspåse med en stjärnformad tyll.

Montering

  1. Dela botten i två delar på tvären.
  2. Spritsa längs kanten på den ena och på diagonalen så att du får hålrum där du lägger ner salmbärssylt för att sedan täcka med ett lager mascarponekräm. Lägg på det andra anslaget.
  3. Skär försiktigt med en brödkniv eller vass smal kniv på diagonalen, så du får ut 4 bakelser.
  4. Spritsa resten av mascarponekrämen till ett fint mönster ovanpå var och en av de fyra bakelserna.