Gösravioli med brynt smör, rostade hasselnötter och primörsallad

Gösravioli med brynt smör, rostade hasselnötter och primörsallad
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Gösravioli med brynt smör, rostade hasselnötter och primörsallad

29 ingredienser

Hemgjord ravioli fylld med gös, paprika och krasse. Serveras med havskräfta, brynt smör, hasselnötter och en riktigt god sallad på sommarprimörer.

Du kan byta ut gös mot en annan fast vit fisk (t ex gädda, eller kungsfisk.)

Ingredienser

portioner

Grundrecept pastadeg

  • 5 dl mjöl, gärna hälften durumvete
  • 1 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk vatten

Gösfyllning

  • 400 g gös, filead och urbenad
  • 0,5 citron
  • 1 paprika
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 spansk peppar
  • 1 kruka dill
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar
  • 0,5 ask krasse

Brynt dillsmör med hasselnötter

  • 200 g normalsaltat smör
  • 100 g hasselnötter, rostade
  • 1 kruka dill
  • 0,5 citron

Garneringssallad

  • fänkål
  • sockerärtor
  • sparris
  • rädisa
  • citron
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Servering

  • havskräftor
  • överbliven gösfyllning

Gör så här

Pastadeg

  1. Blanda alla ingredienser i en matberedare i ca 15 sekunder till en smidig deg. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen.

Gösfyllning

  1. Skär gösen i mindre bitar.
  2. Fyll en kastrull eller stekpanna med vatten och häll lite citron och salt i vattnet. Koka upp vattnet.
  3. Kärna ur och skär paprika i små tärningar, ca 3x3 mm. Dela och kärna ur chili. Skär i små tärningar, ca 2x2 mm. Skala och hacka en klyfta vitlök väldigt fint, ca 1x1 mm tärningar. Hacka dillen, låt gärna den spröda stammen gå med.
  4. Pochera fisken snabbt och ta upp den när den blivit vit och fast. Låt fisken rinna av på papper. Det är viktigt att överflödig vätska rinner av för att röran inte ska bli vattnig. Spara gärna vattnet och koka pastan i det.
  5. Finfördela fisken och blanda med paprika, chili, dill, salt, peppar, crème fraiche och kryddkrasse.

Så fyller du och kokar raviolin

  1. Mjöla ett bakbord eller en bakvänlig yta rikligt med mjöl. Mjöla en kavel och kavla ut degen tunt, till någon millimeters tjocklek. Använd gärna en ringstans eller ett stort glas och stansa ut rundlar (här styr storleken hur många du vill göra) och var noga med att mjöla rundlarna för att de inte ska fastna i varandra om de ska staplas innan fyllning.
  2. Fyll raviolin med ca 2-3 tsk fiskfyllning (beroende på vald storlek på pastarundlar). Pensla kanterna med ägg eller vatten. Vik över kanterna noga så att inte pastakuddarna öppnar sig när de kokas.
  3. Sjud pastan i några minuter, gärna i samma vatten som fisken fick sjuda i för lite extra smak.

Brynt dillsmör

  1. Börja bryn smöret. Hacka dill. Krossa hasselnötter grovt i en mortel och lägg med i smöret. Smaka upp med av en halv citron. Lägg i dill och svartpeppar när smöret börjar dofta. Dra av kastrullen från plattan.

Primörsallad

  1. Hyvla fänkål tunt och skär alla ingredienser i mindre bitar, smaka upp med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
  2. Servera pastan med den citronettsyrade primörsalladen och det brynta dillsmöret. Garnera gärna med en havskräfta och resten av gösfyllningen.