Att hämta inspiration till olika maträtter från Frankrike har förekommit under många epoker. Det är rödvinssåsen som gör den här rätten till en fransk klassiker. Fisken i sin mustiga sås serveras med grönsaker och kokt potatis.
beurre manié (1 msk smör blandat med 1 msk vetemjöl)
1 bit rotselleri, i strimlor
1 bit kålrot, i strimlor
1 morot, i strimlor
1 purjolök, i strimlor
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Hacka schalottenlöken och 5 av champinjonerna. Smörj en ugnssäker form och strö i schalottenlöken och champinjonerna.
Dela fisken i portionsbitar. Lägg lök och svamp ovanpå. Krydda med salt och peppar. Smula ett lagerblad och torkad timjan över. Häll på rödvinet. Klicka lite smör överst. Täck med ett klippt smörpapper. Koka upp på spisen och koka sedan färdigt i ugnen ca 10 minuter eller tills fisken lätt delar sig.
Lägg upp fisken på ett varmt serveringsfat, täck med folie och håll varmt. Sila ner spadet i en såskastrull. Koka upp och koka tills ca 2 dl återstår. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det kalla smöret och vispgrädden. Red med beurre manié, lite i taget.
Koka upp de finstrimlade grönsakerna i saltat vatten ett par minuter. Spola hastigt i iskallt vatten, då behåller grönsakerna sin vackra färg och spänst. Serveras varma till fisken. Häll såsen över gösfilén. Garnera med några persiljekvistar.