Gör din egen citrusmarmelad

Äntligen citrustider och med inspiration från Helena Lyth passar vi självklart på att ta vara på den C-vitaminberikade frukten! Gör din egen marmelad - så löjligt enkelt och fantastiskt gott. Finns det något härligare än en nyrostad macka med hemgjord marmelad på helgen?

Med Helena Lyths tips kan du enkelt göra hemgjord citrusmarmelad till helgens frukost!

Du behöver: 

- 10 citrusfrukter av valfri sort (apelsin, blodapelsin, grape, citron). 

- 4 dl vatten

- 1 kg syltsocker

- Whisky (valfritt)

- Glasburkar, till förvaring

Gör såhär:

Börja med att skölja och tvätta citrusfrukterna väl och skala dem med potatisskalare. Skär sedan bort allt vitt på frukten och skär fruktköttet i mindre bitar, rensa bort ev kärnor. Skär allt citrusskal i smala strimlor.

Koka frukten, skalet och vatten under locka i 15 minuter och häll sedan i syltsocker. Koka ytterligare några minuter. För att kolla om marmeladen har rätt konsistens häller du upp lite på en tallrik och ställer i kylen nån minut. Om marmeladen inte rinner ihop när du drar ett finger rakt genom så är det klart.

Sätt ugnen på 100 grader och värm dina rena glasburkar på ugnsgallret.

Se fler smarta tips från Helena här!

Ta kastrullen från plattan och med en sked tar du bort allt skum som ligger på ytan. Rör ned eventuell whisky. Häll upp marmeladen i de varma glasburkarna.

Voilá! Njut av din underbara helgfrukost!