Gnocchi med brynt salviasmör

Gnocchi med brynt salviasmör
Foto: Granaloro

Gnocchi med brynt salviasmör

12 ingredienser

40 m

Hemgjord gnocchi när den är som allra bäst. En typisk rätt i Lazio som vi valt att toppa med brynt salviasmör. Italinarna serverar den som en ”primo”, men den är minst lika god som huvudrätt eller tillbehör.

läs mer
Granarolo Quattrocento

Granarolo Quattrocento

En italiensk hårdost gjord av mjölk från Granarolos egna gårdar. Finns som 1 kg, 300 g och 150 g.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 l mjölk
  • salt
  • peppar
  • riven muskotnöt
  • 250 g mannagryn
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 100 g Granarolo Quattrocento, riven
  • 40 g Granarolo Quattrocento, riven
  • 40 g smör, smält

Brynt salviasmör

  • 1 kruka färsk salvia
  • 150 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Häll mjölken i en rymlig kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och riven muskot.
  3. När det börjar koka häller du i mannagrynen. Rör kontinuerligt, gärna med en ballongvisp, för att undvika klumpar.
  4. Ta av kastrullen från plattan när smeten tjocknat, lägg i 50 g smör och rör tills smeten är slät.
  5. Tillsätt äggulor, 100 g riven Granarolo Quattrocento och blanda.
  6. Häll den fortfarande varma smeten på en oljad plåt och bred ut den med baksidan av en sked som är fuktad med vatten tills tjockleken blir 1 cm. Låt svalna.
  7. Stek under tiden några hela salviakvistar i 2–3 matskedar smör.
  8. Tag ut rundlar på 4 cm med ett kakmått eller ett glas.
  9. Lägg rundlarna i en välsmord form. De ska överlappa varandra något. Pensla gnocchin med salviasmöret, täck med 40 gram grovriven Granarolo Quattrocento och toppa med de hela salviakvistarna.
  10. Gratinera i den varma ugnen i 15 minuter och under grillen i 5 minuter på högsta värme.
  11. Nu är det dags att fixa det brynta salviasmöret. Lägg resterande smör och den färska salvian (hela kvistar) i en kastrull eller liten stekpanna.
  12. Smält smöret på hög värme, vispa hela tiden. Det brukar vara klart när det slutar bubbla och fått en nötig doft som påminner om smörkola – med salvia i.
  13. Servera gnocchin riktigt varm och låt var och en toppa sin portion med salviasmöret och de krispiga salviabladen.

Quattrocento är en fantastisk ost att äta som den är rakt upp och ned. En ny favorit helt klart. Och fantastisk i matlagning. Jag överdriver inte, den är Fantastisk! /Catarina König

TIPS!
läs mer
Krämig kycklingpasta med Quattrocentropanering

Snabba middagstips från Catarina König

Få fler snabba, enkla rätter som ger vardagen lite guldkant

Läs mer

läs mer
Pasta pesto med riven Quattrocento

Italienska tips från Granarolo!

Goda middagar med ricotta, burrata, mozzarella och Quattrocento

Läs mer