Glutenfri brownie med ganache

Glutenfri brownie med ganache
Foto: Aito

Glutenfri brownie med ganache

12 ingredienser

1 h

Försvinnande god och glutenfri brownie med chokladfrosting gjord på Aito Oat for Whipping. Perfekt för veganska efterrätter.

Miljövänligt tips!
aito_whipping

Miljövänligt tips!

Använd Aito havrebaserade whipping.

Läs mer

Ingredienser

portioner bitar
  • 4 tsk smör (eller mjölkfritt margarin för mjölkfritt alternativ)
  • 170 g mörk choklad
  • 1,2 dl majsolja
  • 2,4 dl farinsocker (ljust)
  • 1,2 dl strösocker
  • 3,2 dl glutenfri mjölmix
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt

Ganache

  • 170 g mörk choklad
  • 1,8 dl Aito Oat for Whipping
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 155 grader (varmluftsugn) eller 175 grader (konventionell ugn).
  2. Ta fram en gjutjärnspanna och smörj den med en bit smör. Ställ en kastrull med ca. 3 dl vatten i på spisen och låt vattnet koka upp och sedan sjuda.
  3. Sätt en bunke över det sjudande vattnet och hacka sedan ner chokladen och lägg i bunken tillsammans med smöret och oljan. Låt smälta och rör om då och då med en visp tills det blivit en blank smet. Ta bort bunken från värmen och vispa ner farinsockret och det vita sockret.
  4. Blanda ihop mjölmix, bakpulver, vaniljpulver och salt i en annan bunke och låt stå.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till chokladsmeten och rör ut med vispen. Häll nu över alla de torra ingredienserna till bunken med chokladsmeten och rör om med en slev eller liknande tills allting blandats ihop. Häll ner smeten i gjutjärnspannan och tryck ut allting till kanterna så att det blir snyggt. Ställ in i ugnen på nedersta falsen i ca. 20 minuter.
  6. Under tiden kan du förbereda ganachen genom att försiktigt värma upp Aito samtidigt ner chokladen till små bitar och lägg i en bunke. När din Aito Oat for Whipping blivit varm häller du direkt över det på chokladen oh låter stå ca 10 sekunder innan du rör om med jämna mellanrum tills du har en jämn smet. Rör nu även ner vaniljpulvret i smeten, ganachen klar!
  7. När kakan är färdig i ugnen så låter du den stå och svalna lite för att det skall vara lättare att smeta på ganachen. Applicera ganachen och sprinkla gärna lite havssalt på kakan för att höja smakupplevelsen ytterligare och hugg in!
TIPS!
Tips från Aito!
Chokladmousse på mjölkchoklad

Tips från Aito!

Fler mjölk- och glutenfria recept hittar du här

Läs mer