Glutenfri äppelsmulpaj

1 röst
30 m
8
Glutenfri äppelsmulpaj
Foto: Aito

Miljövänligt tips!
Använd Aito havrebaserade whipping.

Aito whipping till promoruta - grå bakgrund
30 m
8
8 portioner

Du behöver

Smul

  • 100 g smör (eller mjölkfritt margarin för mjölkfritt alternativ)
  • 100 g strösocker
  • 100 g havregryn
  • 30 g bovetemjöl
  • 70 g mandelmjöl
  • 5 g malen kardemumma, grovmalen

Äppelfyllning

  • 600 g äpple, skalade och urkärnade
  • 10 g malen kanel, finmalen
  • 25 g strösocker
  • 3 g vaniljpulver

Vaniljsås

  • 20 g majsstärkelse [2 msk]
  • 50 g strösocker [4 msk]
  • 400 g Aito Oat for Whipping
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Blanda alla ingredienserna till smulet i en matberedare.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar.
  4. Blanda kanel, strösocker och vaniljpulver med äppeltärningarna. Lägg äppelbitarna i en ugnssäker form (diameter ca 27 cm) och toppa med smulet.
  5. Baka av i 200 grader varmluft i 15 minuter eller tills smulet har fått en fin, gyllenbrun färg.
  6. Vaniljsås
    Väg upp majsstärkelse och strösocker i en kastrull och blanda (detta görs för att undvika att majsstärkelsen klumpar sig när man häller i vätskan).
  7. Tillsätt Aito Oat for Whipping.
  8. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i både vaniljstången och fröna i kastrullen med Aito Oat for Whipping, socker och majsstärkelse. Koka upp tills såsen har tjocknat.
29 april 2020