Glöggmarinerad björnstek med kryddig klyftpotatis

Björnstek med ugnsrostad potatis
Foto: TV4

Glöggmarinerad björnstek med kryddig klyftpotatis

Av: Peter - Lycksele

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

2 h + 1 dygn

Getosttoppad björnstek som marinerat i glögg. Mandel- och sötpotatis får hetta av chili. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 800 g björnstek
  • 2 dl alkoholfri rödvinsglögg
  • 2 gula lökar
  • 1 förp flingsalt med peppar

Potatis i ugn

  • 12 mandelpotatisar
  • 2-3 sötpotatisar
  • 1 röd chilifrukt
  • ca 80 g bladspenat [1 liten påse]
  • 1 kruka färsk timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • crema de balsamico, till servering
  • 100 g getost, crème bonjour med krydda eller liknande, till servering

Gör så här

  1. Putsa björnsteken och ta bort ev hinnor mm. Gnid in steken med ca 1 msk flingsalt och lägg i en stekpåse, tillsammans med en halv skivad gul lök, och häll på glöggen. Lägg steken i kylskåpet och låt den ligga i minst 24 timmar innan tillagning. Vänd steken ett par ggr.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Ta ut steken ur påsen och låt glöggen rinna av ordentligt. Bryn steken och löken i en stekpanna så den får lite färg. Lägg steken i en ugnsform och ställ in den i ugnen. Beroende på tjockleken på steken ska den vara inne mellan 20-40 minuter.
  4. Tvätta sedan mandel- och sötpotatisen ordentligt, men låt skalet vara kvar. Skär därefter potatisen i klyftor (båtar) och sprid ut dessa på en långpanna. Skala och skär resten av löken i klyftor och blanda med potatisen. Rensa och skölj chilifrukten och skär i ca 2 cm långa bitar och lägg i långpannan.
  5. Ringla över olivolja, strö på flingsaltsblandningen och lägg hela stjälkar med timjan på toppen.
  6. Ställ i ugnen i ca 25 minuter. Rör om efter ca halva tiden.
  7. Ta ut björnsteken och torka och låt den vila under folie i ca 10 minuter. Skär upp den i ca 1 cm tjocka skivor och lägg upp på tallriken.
  8. Ta ut potatisen ur ugnen och vänd ner en näve bladspenat. Rör om och lyft sedan upp potatisen på tallriken.
  9. Lägg en ostbit/klick på köttet och ringla balsamico över hela anrättningen.