Glass på brynt smör, maränger, grädde, kanelbanan och salt chokladsås

Glass på brynt smör, maränger, grädde, kanelbanan och salt chokladsås
Foto: TV4

Glass på brynt smör, maränger, grädde, kanelbanan och salt chokladsås

Av: Maja - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

30 m + 5 h

Marängsviss med en modern tvist! Hemgjord glass med brynt smör, maränger, vispad grädde, bananchips och salt chokladsås.

Vintips

  • Moscatel de Setúbal, Maria Fonseca, Portugal nr. 8117

 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Brynt smörglass

  • 75 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 dl rörsocker
  • 1 krm salt
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,25 dl mjölk

Maränger

  • 4 äggvitor
  • 1 krm vitvinsvinäger
  • 2 dl strösocker

Kanelbananer

  • 2 dl bananchips
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 20 g smör, smält

Chokladsås

  • 25 g smör, smält
  • 60 g mörk choklad
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung

Till servering

  • 2 dl grädde, vispad

Gör så här

Glass

  1. Bryn smöret och låt svalna. Vispa äggulor, socker och salt med elvisp till en fluffig kräm. Tillsätt innehållet i en vaniljstång och det brynta smöret. Vispa med elvispen i några minuter. Tillsätt sedan grädde och mjölk under omrörning.
  2. Häll sedan smeten i en kastrull och värm försiktigt tills smeten håller 83 grader. Den får absolut inte koka! Häll över smeten i en bunke och ställ i kylen i fem timmar. Sedan kör den i glassmaskin i ca 15 minuter strax innan servering.
  3. Medan glassmeten vilar i kylen gör du marängerna.

Maränger

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sedan vinägern och vispa igen. Efter ca 5 minuter häller du försiktigt i sockret och fortsätter vispa tills smeten är fast och blank. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut, då är den färdig.
  2. Klicka (eller spritsa) ut smeten i små toppar på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 1,5 timme. Öppna inte luckan under tiden!

Chokladsås

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Häll sedan i den hackade mörka chokladen och rör runt tills det blir en jämn smet. Tillsätt grädde, salt och honung och koka ihop i några minuter. Se till att det inte bränner vid i botten.

Kanelbananer

  1. Blanda socker och kanel i en skål. Smält smöret i en liten kastrull och ta av den från värmen. Lägg i bananchipsen och blanda runt så att dem blir blöta av smör. Vänd sedan runt dem i sockret och kanelen och lägg dem sedan på ett fat att torka.

Montering på tallrik

  1. Häll tre matskedar chokladsås i mitten på tallriken. Krossa tre maränger grovt och lägg på chokladsåsen. Placera en kula glass ovanpå, dekorera med 1 msk vispad grädde samt några bananchips.